Tips til fargesetting av stuen

6 months ago

Rommets materialbruk
Dersom materialvalgene er vesentlige for rommets oppbygging, kan det være bra å roe ned de malte eller tapetserte flatene i ukulørte eller svakt kulørte farger.
Ulike materialer i rommet kan i seg selv gi rommet karakter. Hvis det er mye tegl, skifer, ulike tresorter, stål eller lignende, vil det naturligvis sette sitt preg på fargene.
Er det mye teglstein i rommet bør dette tas hensyn til når fargene skal velges. Bildet er fra Nordsjö.
Er det mye teglstein i rommet bør dette tas hensyn til når fargene skal velges. Bildet er fra Nordsjö.
Rommet sett i forhold til helheten
For noen er det viktig at huset/leiligheten oppleves som et hele, der beslektede farger binder rommene sammen. Andre søker stimulans i større variasjon, der fargene gir nye opplevelser fra rom til rom.
Ekspertenes oppfordring er derfor å tenke gjennom “hva er viktig for oss?”.
Liker du det gjennomført, kan et dempet fargevalg i hele boligen være et riktig valg. Her er veggen malt i Grå Skifer fra Jotun/LADY. Liker du det gjennomført, kan et dempet fargevalg i hele boligen være et riktig valg. Her er veggen malt i Grå Skifer fra Jotun/LADY.
Liker du det gjennomført, kan et dempet fargevalg i hele boligen være et riktig valg. Her er veggen malt i Grå Skifer fra Jotun/LADY.
Personlige preferanser
Dette er kanskje det viktigste punktet å tenke gjennom før man velger farger. Til syvende og sist er det deg og din familie som skal bo og oppholde dere i rommet – ikke naboen, trendguruen, interiørkonsulenten eller betjeningen hos fargehandleren. La fargevalget bli en hyggelig aktivitet med vissheten om at alle malte eller tapetserte flater lett kan males eller tapetseres om.
– Ikke vær bundet av filosofier og regler som påstår at det finnes rett og galt på dette området. Kontekst og funksjon er avgjørende, og begge deler varierer sterkt fra familie til familie. Våg å være subjektiv! Det er ditt miljø, og det er du og dere som må trives der, avslutter Smedal.
Rommets beliggenhet
Hvor stuen ligger i forhold til solen bør også tas med i betraktning før fargevalget tas.
Nordvendte rom kan gis sol og varme med lyse farger fra den varme delen av fargesirkelen. Gulgrønne, gule og rødgule farger har et streif av sol i seg, og kan bli flotte i disse rommene.
I sydvendte rom kan en kjøligere fargeskala gjerne gi en positiv friskhet i rommet. Her kan man med fordel gå mer mot blått og grønt enn gult og rødt.
– Dette er på ingen måte faste regler – bare en generell betrakting. “Tvert imot” kan gi et godt resultat uten å bli “feil”, legger Smedal til.
Gule nyanser kan gi sol og varme til nordvendte stuer. Denne fargen er fra Nordsjö.
Gule nyanser kan gi sol og varme til nordvendte stuer. Denne fargen er fra Nordsjö.

Ramona Alexander